Pages

Sunday, October 31, 2010

(-_-) ~~ Resepi Kek Evergreen Kukus @ 02:46 am

Nyesal tido awal gilak tek ehh... Tok dah sik ngantok gik mata. Apa nak polah owhh... Day before yeaterday, ada ku kongsi resepi kek belacan, tapi macam lain jak, sik makey browning sugar pun. Nang ada camya kah... hehe. Kongsi jak mana ada aku tok. Xpa ney tauk ya version lain. Simple agik nya pun bahan nak. Mun mok nyem agik, tambah gik half gelas horlick. Tok nak kongsi resepi kek Evergreen kukus nok aku suka nangga gambarnya... heheh. Cantek aih, berlapis putih. Pic and recipe tok aku ambik dari http://dayangjack.blogspot.com/. Thank you dayangjack for such a beautiful and wonderful recipe...

Resepi Kek Evergreen Kukus



Bahan-bahan utk Lapisan Hijau:

10 biji kuning telur
225 gram mentega
1/3 cawan gula halus
3/4 cawan horlicks
1/2 cawan biskut marie kisar (diayak)
1/2 - 1 botol kecil pandan paste cap koepoe-koepoe

Cara-cara:

Kuning telur dipukul sampai kembang. Di dalam mangkuk berasingan, gula halus dan mentega dipukul sampai putih dan barulah disatukan dengan kuning telur tadi. Kacau rata-rata. Kemudian masukkan horlicks, tepung biskut marie dan pandan paste. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan utk Lapisan Putih:

1 1/4 cawan tepung gandum (diayak)
10 biji telur putih
1 cawan gula halus
1/2 tin susu manis
225 gram mentega

Cara-cara:

Pukul putih telur sampai kembang. Masukkan gula halus dan pukul lagi. Didalam mangkuk berasingan, pukul mentega dan susu manis sampai putih dan barulah disatukan dengan putih telur. Putar dengan kelajuan sederhana. akhir sekali masukkan tepung gandum dan kacau rata-rata.

**Kukus lapisan hijau terlebih dahulu (kira-kira 2-3 senduk nasi) dan apabila masak, tuangkan adunan putih (3 senduk nasi) diatasnya. Buatlah berlapis-lapis hingga habis. Kukus lagi selama 1 jam.

Happy sharing & happy baking... :)

2 comments:

Anonymous said...

apa la putih ya cam byak jak..dapat ka camya?

Anonymous said...

Ktk pake loyang saiz apa ow?

Post a Comment

Post a Comment