Pages

Tuesday, October 12, 2010

LAKSA SARAWAK

Hujung minggu tok rasa mok masak laksa jak. Laksa sarawak. Tapi di labuan tok, jenama nok salu dipakey mummy ya macam sekda jual. Ada jual nok brand nyonya. Pernah juak aku coba sekali brand ya, tapi sik kaw macam brand nok salu dipakei mummy ya. Apakah nama brand ya, aku pun lupak dah. Aku nak kongsi ngan org labuan camney molah laksa sarawak yang paling simple, tapi ekot cara aku lah. Masing-masing org ada cara dikpun nak. Ok, bahan-bahan yang aku perlu mun nak molah laksa sarawak versi aku ialah... ceng ceng...



Gambar tok aku ambik dari:http://www.sambalsatu.com/laksa.php




Bahan-bahan:


Utk kuah:-


1 bungkus perencah laksa sarawak (beli jak mana-mana brand yang ada depan mata, sama jak rasanya bila dimasak kelak)

Santan

Garam & ajinomoto secukup rasa



**Sorry lah sebab aku sik akan sediakan sukatan nya sebab mun ktk org dah beli perencah ya kelak nak, nang dah sedia pun sukatan nya dekat belakang peket perencah ya... Tok just nak berkongsi camney aku molah resepi versi aku bah... hehe.



Cara aku:

Mula mula aku akan rebus dolok perencah laksa ya sampei nya boiling. And then, aku akan tapis kuah laksa yang aku dah rebus tadik ya. Ada orang, nya sik akan tapis, sebab nya sikmok rasa ya ilang. Tapi mun aku, aku tapis sebab aku sik suka sisa-sisa perencah ya ngaco time aku nak enjoy ngirup kuah laksa. Sekda heng makan laksa nok ada tekih, nyuruh batuk jak gatal segala dak tekak. Okeh, lepas aku tapis kuah laksa ya, aku akan rebus agik sekali, dah nya ngeredak, baruk aku ngkah santan, kejap rasa terus aku akan tutup api. Sik kelak santan ku berketul-ketul dalam kuah ya... sik nyem kelak. Ops lupak, ngkah juak garam ngan aji secukup rasa ok.



Aku sik tauk lah camney nak ngelar bahan pakei makan laksa tok. Sekpa aku ngkah jak bahan utk mamam laksa ok.



Bahan utk mamam laksa:


Bihun

Udang - tok mun aku cukup bajet, mun sik aku skip udang tok selalunya... hehehe

Ayam - selalunya aku akan beli bahagian dada manok, byk isik.. heheh

Telur

Taugeh

Sambal Belacan - Tok selalunya aku akan polah camtok, aku blender dolok cili padi ya, pasya baruk aku tutuk dalam lesung campur sekali ngan belacan. Aku takut bigik cabik ya merancit masuk lam mata... hekhek.



Bihun aku akan celur - selalunya style aku celur bihun cam tok, aku rebus lok air lam kuali, pas ya aku tandah nya ngeredak, dah air ya ngeredak, aku terus tutup api and then baruk ku rendam bihun ya lam kuali nok dah ngeredak air tek. dah licak sikit rasa mee ya nak, macam dah rasa ok jak nak dimakan, sik keras, terus tapis and aku akan rendam mee ya dalam air sejuk dolok, tujuannya sik mee ya melekat-lekat.

Ayam ya aku akan rebus juak, tapi aku rebus sekali dengan rempah tumis supaya ayam ya sik lantoh, aku akan ngkah garam ngan aji juak utk perasa. After ayam ya masak, aku akan tandah nya sejuk jap pasya baruk aku meretin nya halus-halus.

Telur aku akan polah nya dadar, campur garam sikit, goreng, pasya hiris halus.

Taugeh, celur jak cam biasa.


Dah semua ya habis ku sedia... siaplah laksa versi aku... tinggal nak mamam jak lagik. Kelaklah mun aku dah molah laksa hujung minggu tok, baruk ku upload gambarnya pakei ktk org tanggar ok.



Predicted conversation between me and boi kelak...



Hana: Deng, hujung minggu tok tak mok mek masak apa?... (sambil meluk tiger ~~pusak kesayangan boi yang jahat~~)

Boi: Ne tauk eh, sukati kitak... (sambil main psp - game tekken)

Hana: Mek masak laksa ah. Lamak sik mam laksa aih...

Boi: Ok...

Aku rasa yalah jawapan boi kelak mun aku nanyak ngan nya malam tok... Hehe. Chow...

3 comments:

nekked219 said...

Jadi kah ndak nak molah laksa ari minggu tok oww...? ~~SiGh...

Rain Falls said...

ngahhhhhhhhhhhhhahhahahahhah ...."Predicted conversation"

laksa is nyaman ...~

nekked219 said...

heheh... senang bah ku nak predict boi mun pasal laksa tok na...

Post a Comment