Pages

Thursday, October 14, 2010

Resepi Nasi Ayam simple...

Nasi ayam adalah salah satu favorite makanan aku. Mun pegi mamam kat luar nak, aku mesti mbak boi mamam kat Singapore Chicken Rice. Nasib bait di labuan tok ada singapore chicken rice. Dahlah sekda sugarbun nak. SCR pun jadilah. Nasi ayam yang simple versi aku...

Hidangan utk 2-3 orang

Nasi:
- 3 cawan beras
- 1 sudu besar butter
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- Garam & ajinomoto sikit (secukup rasa)

Cara-cara:
- Basuh beras macam biasa, masak dalam periuk dengan sukatan air yang sesuai.
- Panaskan butter dalam kuali (api perlahankan).
- Lepas ya tumiskan bwg putih (yg sdh di cincang) ngan halia (potong panjang).
- Dah berbau wangi tumisan ya tadik, terus masukkan dalam periuk nasi, gaulkan dengan nasi yang sedang dimasak tadik. Biar nya sebati and masak.

Selalunya utk masakan yang simple-simple jak aku akan pakei chicken wing mun masak nasi ayam. Sik juak banyak org mamam nak, cuma aku ngan boi jak.

Ayam:
- 10 ketul chicken wing (If you guys nak tambah byk pun boleh)
- 1 sudu besar Bawang merah (blender)
- 1 sudu besar Bawang putih (blender)
- 1 sudu kecil Cili (blender)
- Garam & ajinomoto (secukup rasa)

Cara-cara:
- Gaul semua bahan dengan ayam, perap lama sikit baruk goreng.

Sambal cili (Bahan & Cara-cara:)
- 5 biji cili padi (ditumbuk halus)
- 1 sudu kecil bawang putih (yang dah di blender)
- Cuka (secukup rasa)
- Gula & garam secukup rasa

Cara-cara:
- Campur semua bahan di atas. Mun mok masakkan sambal dalam kuali boleh juak. Tapi mun mok campur camya jak without masak the sambal pun ok juak.

Happy trying...

2 comments:

Rain Falls said...

aku suka nasik ayam rah the spring food court sia. rm5 sepinggan. aku penah order 2 pinggan sekali makan. aku sukan nasik ayam steam nya,.. salad ciken rice nya nang mantap...tapi lepas aku salu dengar pasal kes manok bukan sembelih, sik gik ku makan dia sia.

hana,.. ada ku dengar, dak nya madah, masak nasik ayam pakei air sup ayam. beras cuci macam biasa, tapi lepas ya masak pakei air sup manok yang dah di masak dolok.

aku sik penah cuba juak... hahaha (taik idong aku kering nak ncoba masak..)

marek aku ngan adik ku mamam rah kafe depan bsn rah pasar sia. nyaman nasik ayam nya. rami ada manusia sia pagi marek, maka dolok² biasa jak kat sia. (lamak sik pegi pasar juak)..

nekked219 said...

yalah, mun masak nasik ayam makey air rebusan ayam nyaman agik jadinya na, aiyoo... bila gik ku nak merasa masakan kawu tok... heheh

Post a Comment