Pages

Tuesday, November 23, 2010

Resepi Kek Span Keju

Bahan-bahan:

160 gm cream cheese
25 gm butter
120 gm fresh milk
40 gm wheat flour
30 gm corn flour
4 biji telur (asingkan kuning dan putih telur)
1/4 sudu teh garam
100 gm gula kaster

Cara-cara:

Sapukan mentega ke dalam acuan. Bungkus bahagian luar acuan dgn aluminium foil. Kemudian, satukan tiga bahan pertama dalam mangkuk tahan panas. Letak mangkuk atas periuk berisi air mendidih perlahan. Pukul hingga pekat. Angkat.
Masukkan dua bahan seterusnya, kacau rata. Campurkan kuning telur dan pukul sebati.
Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur dan garam hingga kembang.
Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul hingga separuh kental (soft peak)
Tuangkan adunan ke dalam tin. letak tin dalam bekas besar berisi air mendidih.
Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160 degree celcius selama 50 minit. Keluarkan kek daripada tin dan biarkan sejuk atas redai.

**Utk mendapatkan kek span keju yang sempurna, sila rujuk tips yang disediakan author. Klik tajuk diatas utk link ke website author.

No comments:

Post a Comment