Pages

Tuesday, June 21, 2011

Resepi Biskut Cerelac

Bahan:


500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)


600-800 gm tepung gandum (sampai boleh dicanai)


16 oz ghee (1 tin ghee yg kecik) -448g


12 oz gula aising (1 oz = 28 gm) – 336gm


1 sudu teh soda bikarbonat


Cerelac (perisa susu) / Susu nespray


Cara-cara:


1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.

3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana

5. Bila dah masak sira dengan susu Nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak payah bakar sampai kekuningan.

1 comment:

Anonymous said...

like.

Post a Comment