Pages

Monday, June 27, 2011

Resepi Tart Nenas Cream Cheese



Bahan-bahan



  • 300 g mentega - lembut

  • 250 g cream cheese

  • 600 g Top Flour / Tepung Gandum - diayak

  • 1 sb esen vanilla

  • 1 sb gula kastor / gula icing

  • inti nenas secukupnya

Cara-cara





  1. Pukul mentega dan cream cheese hingga rata dan masukkan gula,garam dan vanilla dan pukul terus hingga kembang.


  2. Masukkan pula tepung sedikit2 dan uli hingga mendapat doh yg lembut.


  3. Jika adunan masih melekit ditangan,tambah lagi tepung secukupnya dan uli lagi hingga doh boleh dibentukkan.


  4. Canai doh dan terap dan bubuh inti nenas ditengahnya. Bakar hingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.


Bahan-bahan ( untuk 150-200 biji tart nenas )



  • 2 tin nenas (satu tin lebih kurang 250g)

  • 250gm gula

  • sedikit pewarna kuning (ikut suka warna yang disukai)


Cara-cara



  1. Keluarkan nenas dari dalam tin dan blend bersama air nya sekali. Kemudian tapiskan nenas yang telah diblend tadi - ketepikan air dan bolehlah dibuat jus nenas ;)

  2. masukkan nenas yang telah ditapis ke dalam periuk dan campurkan dengan gula.

  3. Masakan di atas api perlahan dan sering dikacau (takut hangit)

  4. Stelah inti agak kering, masukkan sedikit pewarna kuning atau apa2 warna yang disukai.

  5. Kacau inti sehingga warna rata dan terus kacau sehingga adunan likat.

  6. Jika inti telah agak kental (terasa berat sedikit jika dikacau) bolehlah dimatikan api dan disejukkan sebelum digunakan untuk buat kueh tart nenas.

No comments:

Post a Comment