Pages

Tuesday, January 24, 2012

Resepi Pizza Doh Lembut


Resepi saya ambil dari blog Mat Gebu

BAHAN-BAHAN DOH PIZZA:
---------------------
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN TOPPING PIZZA:
-------------------------
Sosej ayam Ayamas
Nenas - hiris kecil
Crab stick
Minced chicken
Mozarella cheese
Sos pizza/sos tomato

*sukatan/bahan topping ikut kehendak & kreativiti sendiri k...

Cara-cara membuat doh pizza:
---------------------------
Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
*kalau doh terlalu banyak, boleh bahagi adunan doh yang sdh siap kpd dua bahagian (boleh buat dua pizza)

Cara membuat pizza:
------------------
Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan dulang pizza berukuran, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal. Ratakan sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran.

Happy sharing & baking... :)

No comments:

Post a Comment