Pages

Thursday, August 04, 2011

Resepi Ayam Masak Sos Tiram

Bahan-bahan:

500 gram ayam ( aku prefer makey parts wing nya )
Bawang besar
Halia
Cili kering
Sos tiram
Garam & ajinomoto secukup rasa
Minyak (of cos, pakei menggoreng n menumis)

Cara-cara:

- Mula-mula potong and basuh ayam bersih-bersih. Pas ya gaul ngan garam ngan ajinomoto. Goreng sampei kaler brown sikit. (aku suka gorengnya sampei kulit ayam ya crispy, nyemzzz). Pas ya put aside ayam yang dah digoreng tek.
- Hiris bawang besar ngan halia (hiris cam biasa jak), cili kering ya pun gunting jak cam biasa. Pas ya Tumis bawang ngan halia sampei wangi, ngkah sos tiram (ekot taste ktk org, mun suka byk sos, tuang se-nggak-nggak nyawa ktk org, mun suka sikit, tuang sikit jak, duak tiga sudu kah, depend ngan banyak ney ayam ktk org ya). Pas ya ngkah sikit air. Perlahankan api, tunggu kuah nya pekat sikit. Pasya bolehlah masukkan ayam nok dah digoreng previously tek.
- Ada cgek gik option, mun ktk org mok kuah nya pekat, ngkah sikit bancuhan tepung jagung. Mun sik just let it be lah, nyemzz juak aih. Last sekali, ngkah lah ktk org cili kering ya tek.
- Boleh lah hidang, mamam ngan nasik panas kah, nasik sejuk kah, sukati ktk org.... ekot selera masing-masing....

Happy cooking...

No comments:

Post a Comment