Bahan-bahannya
7 ekor ikan selayang / kembong
5 sudu besar tepung kanji/sagu/ubi kayu
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
1. Bersihkan ikan dan ambil isi dan kulitnya sahaja.
2. "Blend" isi ikan tadi sampai hancur ( jangan gunakan air). Gunakan mesin blender untuk "blend" kering. (Dulu orang pakai lesung).
3. Campurkan garam dan tepung tadi.
4. Uli sehingga sebati.
5. Uli bahan-bahan tadi sebati dan bentukkan ia memanjang (sejengkal).
6. Rebus dalam air mendidih. Pastikan air betul mendidih.
7. Bila keropok itu timbul menandakan ia telah masak.
*info..
Bagi orang Terengganu, keropok rebus lebih sedap dimakan berbanding yang digoreng. Akan tetapi, kebanyakan orang luar menganggap keropok rebus sebagai keropok mentah. Jadi mereka hanya akan memakan keropok yang digoreng sahaja.
Oleh itu tambah satu lagi proses...
8. Sejukkan dan bolehlah di goreng.
Resepi Pencicah Keropok
Bahan-bahannya
400ml air
150gm gula merah
3 sudu besar cili kisar
60ml air dicampur dengan
1 sudu makan asam jawa
2cm kiub belacan
garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
1. Jerang semua bahan hingga mendidih.
2. Perlahankan api dan
3. Renihkan hingga pekat kemudian angkat.
No comments:
Post a Comment