Pages

Wednesday, November 24, 2010

Resepi Kelupis


Bahan-bahan:

300 gm beras pulut - Basuh dan toskan

300 gm santan - tdk terlalu pekat dan tdk terlalu cair

Daun pandan - 2 helai

garam - secukup rasa

Daun nyirik - secukupnya


Cara-cara:

Mula-mula masukkan santan dan daun pandan dalam kuali, guna api perlahan. Biar sampai mendidih dan pecah minyak. Bila minyak timbul sikit dipermukaan santan, bolehlah masukkan beras pulut dan garam. Gaul hingga separuh masak dan santan kering. Angkat dari kuali dan bungkus dalam daun nyirik. Selepas habis membungkus, boleh lah dikukus sehingga kelupis masak...


Happy cooking.... :)

2 comments:

Anonymous said...

Gee> Na, mana intinya? Hehehe.....

nekked219 said...

hehe... tok kelupis mentee, xda inti... lom berkesempatan nangga mentor (mamatua) molah kelupis berinti...

Post a Comment