Bahan2:
- 16oz mentega
- 10 biji telur
- 1 gelas gula halus
- 1 tin susu pekat manis
- 1 tin kecil serikaya
- 1 tin kecil nestle cream
- 1 peket kecil horlicks
- 2 gelas tepung gandum
- Browning sugar secukupnya
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu teh esen vanila
- Jerang air pengukus dan pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum mengukus kek nanti
- Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
- Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
- Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
- Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
- Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
- Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
- Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
- Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
- Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama 4 jam
No comments:
Post a Comment