Pages

Wednesday, July 31, 2013


Resepi Cornflakes Bersira (Credit to Mat Gebu for the yummy recipe)

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan cornflakes
1/2 cawan kepingan badam 
1 camca besar bijan
1 genggam ikan bilis jenis kecil, dibersihkan, rendam 10 minit dan toskan
2 senduk nasi penuh cili kisar
4 camca besar gula
2 camca besar cuka makan
3 ulas bawang putih, tumbuk halus
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kepingan badam dan bijan disangrai atau goreng tanpa minyak dalam kuali dengan api sederhana hingga wangi dan keemasan. Kacau selalu, angkat dan sejukkan. Ikan bilis ditos dan diperah. Goreng hingga garing, angkat dan toskan
  2. Panaskan sedikit mintak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan gula, cuka dan garam secukup rasa. Kacau rata dan masak hingga berbuih dan pekat.
  3. Masukkan cornflakes, badam, bijan dan ikan bilis, gaul rata dan masak hingga kering dan cornflakes bersalut dengan cili. Biarkan sejuk dan boleh simpan dalam bekas kedap udara...

Thursday, July 18, 2013



Roti Lapis Daging Berkeju

Bahan2:
utk Inti:
300gm daging cincang @ 4 kpg dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih blh tmbh lg..
2 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
1/2 paket perencah daging black paper maggi
sedikit air
garam n gula
minyak

12kpg roti
3biji telur
200ml susu fresh
8kpg slice cheese
cheddar diparut
* sayur2 ikut suka

Cara2:
utk inti
Pnskan minyak, tumis bwg putih mskkan bwg besar n daging... grg hingga daging empuk.
kemudian masukkan perencah black paper dgn sedikit air... masak sehingga daging msk n kering.
ketepikan n biar sejuk.

Untuk Roti lapis
Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter or mentega
bancuhkan telur dgn susu sehingga sebati
celup roti kedalam bancuhan susu td dan susun dlm bekas. buat sehingga penuh bekas utk tingkat yg pertama.
tuang kan separuh dr inti tadi keatas roti n ratakan. kemudian susun slice cheese keatas daging.
tutup dgn lapisan roti yg dicelup seperti lgkh pertama td...
Ulang proses yg sm... Lastly tabur chesdar parut kat lapisan atas sekali..
jika ada lebihan telur just siram diatas roti supaya x membazir...
bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 mnt( sehingga masak)
kuarkan dari oven sedia utk dihidang..